1.000 års eksport af vin

Den portugisiske vins historie strækker sig med sikkerhed tilbage til romertiden, og måske endnu længere. Selv efter de muslimske maureres indtog på den iberiske halvø fortsatte portugiserne nogle steder med at producere vin. Portugisernes eksport af vin til især englænderne begyndte allerede tilbage i 1100-tallet, og det samarbejde, som primært opstod på grund af de høje afgifter på franske vine, var med til at cementere Portugals status som vinland helt frem til 1800-tallet, hvor vinlusen fik sat en effektiv stopper for Portugals eksport af vin.

Under Salazars ledelse i midten af 1900-tallet blev der dannet en del vin-koorporativer med det formål at effektivisere produktionen. Dette medførte dog en væsentlig forringelse af kvaliteten af vinen, med en faldende eksport til følge. Vinenes kvalitet blev dog langsomt bedre, og eksporten til blandt andet Danmark steg igen. Danmark var faktisk den største aftager af portugisisk bordvin i 1960’erne. Den stigende eksport medførte desværre igen en forringet kvalitet, da portugiserne satsede på kvantitet fremfor kvalitet, og der var på det tidspunkt ingen kontrol med den portugisiske vinproduktion. Og dermed faldt eksporten af vin endnu en gang. 

I dag er portugisisk vinproduktion underlagt en streng kontrol og klassificeres i fire forskellige kategorier, hvilket gør at kvaliteten af vinen er væsentligt højere end tidligere. Det har dog ikke (endnu) fået salget i Danmark, eller i resten af verden for den sags skyld, tilbage på tidligere tiders niveau, og skal du have portugisisk kvalitetsvin herhjemme i dag, så vil jeg anbefale at se nærmere på hjemmesiderne fra nogle af de mindre vinimportører, der har specialiseret sig i portugisiske vine ofte fra mindre vinbønder.



200.000 vinbønder, og de tramper stadig druer

På trods af at Portugal er et forholdsvist lille land med et indbyggerantal på lige godt 10 mio. mennesker, så er der alligevel 200.000 vinbønder i landet, og det er nummer 12 på listen over verdens mest vinproducerende lande. Langt det meste af det vin der eksporteres fra Portugal er fra få store firmaer og koorporativer, men der findes mange små og mellemstore vingårde, som producerer rigtig god og velsmagende vin.

En af grundene til at den portugisiske vineksport ikke stiger i samme omfang som kvaliteten på vinen ellers er steget er, at produktionen af vin i Portugal ikke er lige så effektiv og dermed billig som fx i lande som Argentina, Australien og Chile. På rigtig mange af især de mindre og mellemstore vingårde høstes og forarbejdes der stadig vin på gammeldags manér, og Portugal er kendt som et af de få steder, hvor du stadig kan være med til at trampe druer i høsttiden. Det har uden tvivl sin charme, men det giver næsten sig selv, at det prismæssigt ikke kan hamle op med mere moderne høstmetoder.


Vindistrikter i Portugal

Sammenslutningen af vinproducenter i Portugal har opdelt landet i 14 vindistrikter, her tæller både Azorerne og Madeira med, og vil du gå i dybden med den portugisiske vinproduktion og de druer der anvendes, kan jeg anbefale at læse mere på disse to sider viniportugal.pt og vinoversigten.dk.


Douro dalen

Nord for Douro floden, fra ca. midt på floden og østpå til den spanske grænse dyrkes druerne til den vin, som Portugal er mest kendt for, nemlig portvinen. Portvinsproduktion er underlagt Instituto do Vinho do Porto, som har særdeles skrappe krav til klassificering af portvin, både i forhold til typen af portvin og til kvaliteten. De tager prøver af den portvin der sendes ind og har adskillige smagere ansat (hvem der bare havde det job), og det er ikke alt der kommer igennem deres tests der bliver godkendt, og dermed får lov til at blive solgt som portvin.

I samme område, og bjergsiderne syd for floden, dyrkes der også både rød- og hvidvine. Rødvinene der dyrkes i dette område regnes for nogle af de bedste i landet. Douro dalen er et udfordrende landskab at dyrke vin i, da det dyrkes på terrasser på bjergsiderne, men det lykkes alligevel de omkring 28.500 vinbønder at skabe de mest fantastiske vine år efter år, samtidig med at det giver landskabet omkring floden et helt unikt særpræg. Det er selvfølgelig subjektivt, men området regnes for et af de smukkeste i Portugal.


Minho

I det nordvestlige Portugal ligger Minho regionen, som arealmæssigt er Portugals største vindistrikt. Her dyrkes den mere og mere populære Vinho Verde. Vinho Verde betyder grøn vin, grøn refererer dog ikke til farven men til vinens alder. Altså en umoden vin som også skal drikkes ung. Vinho Verde er let perlende og bruges derfor ofte til seafood, salater og friske grøntsager.

Vinho Verde har endnu ikke haft sit store indtog på eksportmarkederne, men til gengæld er der masser af muligheder for at smage den især i det nordlige Portugal, og når du bestiller hvidvin vil du ofte blive spurgt om du ønsker den verde eller maduro (moden). Minho regionen producerer også rødvine, som dog ikke er særlig kendt eller velanset af andre end de lokale.


Alentejo

Alentejo regionen ligger syd og øst for Lissabon og dækker en tredjedel af Portugal. Området er tørt og varmt, og der kan let blive over 40 grader om sommeren. Udover en stigende vinproduktion kommer det meste af den portugisiske korkproduktion også fra denne region. Portugal står for over halvdelen af verdens korkproduktion, og udover vinpropper laves der også punge, sko, tasker mm., som du kan købe overalt i landet.

Vinmæssigt er det de mange forskellige rødvine, som Alentejo er mest kendt for, og de seneste årtier er både den internationale anerkendelse og dermed også eksporten af rødvine fra Alentejo steget. Det lave prisniveau på vinene fra Alentejo giver meget kvalitet for pengene, og vinene har også vundet indpas på det danske marked. Der bruges mange forskellige druesorter til de røde vine, og langt de fleste af dem er lokale druer. I Portugal i almindelighed og i Alentejo i særdeleshed præges vinproduktionen dog ofte af gammeldags og ikke så lønsomme produktionsmetoder, og i Alentejo bruges der ofte stadig lerkrukker til opbevaring af vin.