Fra grevskab til kongedømme
Porto er med sine godt 285.000 indbyggere den næststørste by i Portugal og ligger ved Douro flodens udmunding i Atlanterhavet. Portos historie kan spores tilbage til det 4. århundrede og romerne. Frem til maurernes indtog på den iberiske halvø i år 711 udviklede Porto sin betydning som en kommerciel havn, primært i handlen mellem Lissabon og Braga. I år 868 blev Vimara Peres, en kristen krigsherre fra Galicien (Spanien) sendt til Porto for at generobre området fra Minho floden til Douro floden fra maurerne. Det der i dag er den nordlige region af Portugal fra Porto og Douro floden og op til grænsen mod Spanien. Efter Vimara Peres’ sejr etablerede han grevskabet Portugal, som senere blev til landet Portugal, da Afonso 1. vandt slaget ved São Mamede i 1128 over sin mor grevinde Theresa og siden slaget ved Ourique i 1139.
Handelsaftaler med England
I 1387 blev kong João 1. og Philippa af Lancaster viet i Porto. Brylluppet var et symbol på den militære alliance mellem Portugal og England, en alliance der kan dateres tilbage til 1373 og som har holdt hele vejen op gennem historien. Aftalen mellem de to lande var samtidig en handelsaftale, som igennem adskillige århundreder har sikret portugiserne salg af vin og især portvin til englænderne. Dette kunne lade sig gøre, da Frankrig pålagde deres vin afgifter som var tre gange så høje som Portugals. Den tætte kontakt mellem England og Portugal i forhold til portvin forklarer også de mange engelske portvinshuse i området langs Douro floden.
Henrik Søfarerens første togt og Portos tripeiros
I det 14. og 15. århundrede bidrog skibsværfterne i Porto i høj grad til udbygningen af den portugisiske flåde. Da Henrik Søfareren i 1415 tog på sin og Portugals første opdagelsesrejse, som førte ham til Ceuta i det nordlige Afrika, udgik skibet fra havnen i Porto. Befolkningen i Porto refererede til denne dag som ”Tripeiros”, med hvilket der menes at der til besætningen på skibet blev lastet kød af høj kvalitet doneret af Portos befolkning, som så selv måtte spise biprodukter som kallun. Tripas (kallun) a Moda do Porto serveres stadig i Porto og ses som et symbol på befolkningen i Portos generøsitet tilbage i 1415.
Napoleons invasion og katastrofen på pontonbroen
Porto blev ligesom så mange andre steder i Europa invaderet af Napoleons tropper. Den 28. marts 1809 vandt franskmændene det første slag i Porto, og dagen efter flygtede en stor del af Portos befolkning fra de fremstormende tropper. Langt de fleste forsøgte at krydse Douro floden via en pontonbro, Ponte das Barcas. Pontonbroen kollapsede under vægten af de mange mennesker, og op mod 6.000 mennesker faldt i floden og druknede. Begivenheden bliver stadig husket i Porto og er markeret ved en mindeplade på broen Ponte D. Luis 1. Den 12. maj samme år blev Napoleons tropper besejret og fordrevet fra Porto af den britiske-portugisiske hær.
Den liberale revolution
I årene efter Napoleonskrigene opstod der liberale strømninger i store dele af Europa og således også i Portugal. Det der er kendt som den liberale revolution af 1820 startede i Porto og krævede først og fremmest kongen tilbage fra sit eksil i Brasilien og indførelse af en liberal forfatning og et konstitutionelt monarki i landet, hvilket blev indført i 1822. Da Kong Miquel indtog tronen i 1828 anerkendte han ikke det konstitutionelle monarki og regerede som en enevældig konge og indledte samtidig en borgerkrig. Porto og dens indbyggere protesterede mod kongen og var i 18 måneder under belejring af kongens tropper. Porto er sidenhen blevet kaldt den ubesejrede by på grund af modstanden under belejringen. I 1891 indledtes et republikansk oprør i Porto, som senere ledte til at landet overgik fra monarki til republik i 1910.
Porto er stadig mest kendt for sin handel med portvin, men op gennem 1900-tallet udviklede byen også en stor industri blandt andet indenfor sko, lædervarer og tekstil, og byen har cementeret sin status som det nordlige Portugals ubestridte centrum. I dag er Porto en moderne by, dog stadig med en velbevaret charme og et mere roligt byliv end Lissabon. Selvom hovedstaden Lissabon er rigere og anses for vækstcentreret i Portugal, så følger Porto godt med og har de senere år gennemgået en dynamisk udvikling, blandt med anlæggelse af en metro der er større end Lissabons og rækker langt ud i forstæderne, også til lufthavnen.