Sagnet om Odysseus

Lissabon er Portugals hovedstad og er med sine 565.000 indbyggere langt den største by i Portugal. Legenden fortæller, at byen blev grundlagt af den græske sagnhelt Odysseus, som anslås til at have levet omkring 1200 år før vor tid. Lissabon anses dermed af nogle historikere for at være den ældste af de vesteuropæiske hovedstæder. Efter sigende stoppede Odysseus her på vejen hjem fra Troja for at forføre nymfen Calypso, som i sorg efter hans afsked forvandlede sig til en slange, hvis bugter dannede de syv høje, som byen ligger på.

Selvom det var grækerne, der grundlagde Lissabon, var det fønikerne regerede byen, indtil romerne overtog i år 205 før vor tid. Der blev Lissabon hovedstad i Lusitanien indtil år 585, hvor visigoterne overtog. I år 711 blev byen erobret af maurerne. Først i 1147 erobrede Portugals første konge Afonso 1. byen tilbage fra maurerne, hvorefter den siddende konge opholdt sig mere og mere i Lissabon, indtil byen officielt blev Portugals hovedstad i 1255.


The Age of Discovery

Lissabons beliggenhed ved floden Tejos udmunding i Atlanterhavet har haft stor betydning, især i Portugals storhedstid under ”The Age of Discovery”. Det var herfra, at de opdagelsesrejsende drog ud på deres togter, og det var hertil, at de vendte tilbage med nyerhvervede rigdomme og handelsvarer fra blandt andet Brasilien, Indien og de afrikanske kolonier. Indtægterne fra slavehandlen kom også primært Lissabon til gode. Lissabon var således et internationalt handelscentrum og blandt de største og rigeste byer i Europa i Portugals storhedstid.


Jordskælvet i 1755 - startskuddet til en mere videnskabelig verdensforståelse

Den 1. november 1755 på Allehelgensdag, hvor de fleste af byens indbyggere var i kirke, blev Lissabon ramt af ikke mindre end tre kraftige jordskælv indenfor 15 minutter. Jordskælvene menes at have været op mod 9 på Richterskalaen, og rystelserne kunne mærkes så langt væk som i Finland.

Efter det første jordskælv løb folk ud på gaderne, men da især det andet jordskælv ødelagde mange af byens bygninger, blev indbyggerne begravet under murbrokkerne, i alt blev omkring 17.000 af Lissabons 20.000 bygninger ødelagt. Efter jordskælvene udbrød der brande flere steder i byen, som ødelagde flere af de bygninger som ellers havde overlevet jordskælvet. Mange mennesker søgte mod havneområdet i læ for nedstyrtede bygninger og brande, men ca en time efter det første jordskælv, ramte en tsunami med op til 20 meter høje bølger havnen og den laverebeliggende del af Lissabon.

Det anslås, at mellem 40.000 og 60.000 mennesker omkom under jordskælvene, brandene og tsunamien. Det er uden tvivl den største katastrofe i Lissabons historie og er også beskrevet som verdens første moderne katastrofe. Det vakte stor opmærksomhed i hele Europa, både på grund af skælvenes størrelse og de omfattende ødelæggelser, men også fordi Lissabon havde både stor betydning og status som hovedstad og handelscentrum i et af de største koloniriger.

Udover tabet af de mange menneskeliv og ødelæggelse af mere end trefjerdedele af Lissabons bygninger, herunder kongeslottet og et utal af kirker, fik katastrofen også følger både politisk og religiøst. Det var svært for datidens filosofiske og religiøse tænkere at forklare hvordan en naturkatastrofe, der dengang blev betragtet som Guds straf for menneskets synd, kunne ramme et katolsk land på en katolsk helligdag, samtidig med at næsten alle byens kirker blev ødelagt, mens mange bordeller slap uskadt. Mange anser derfor katastrofen i Lissabon i 1755, som det der skabte grobunden for en mere naturvidenskabelig forståelse af verden.


Genopbygningen – Marquês de Pombal

Efter katastrofen fik militæret ordre på at omringe byen for at sikre, at de overlevende indbyggere ikke kunne flygte, men i stedet deltog i genopbygningen af byen. I spidsen for den genopbygning stod daværende regeringsleder Sebastião de Melo, bedre kendt som Marquês de Pombal. Han var kendt som en fremsynet og viljestærk leder og fik hurtigt og effektivt genopbygget byen.

I modsætning til før jordskælvet blev mange huse i den centrale lavere beliggende del af Lissabon opført i samme højde i lige gader vinkelret på Tejo floden, så de bedre kunne modstå eventuelle flodbølger, og der blev lavet både jordskælvs- og brandsikring i husene. Brede boulevarder og store åbne pladser blev også en del af det nye bybillede i den del af Lissabon.

Marquês de Pombal var også den første, der søgte en mere objektiv forklaring på jordskælvs opståen end Guds vrede, og trods at han ikke fandt den rigtige forklaring, betragtes hans undersøgelser alligevel som en forløber for seismologien (læren om jordskælv), som vi kender det i dag.

Marquês de Pombal var en indflydelsesrig og dog kontroversiel leder, som udover at være den absolutte frontfigur i genopbygningen af Lissabon, også stod bag en del reformer som havde til hensigt at styrke Portugals økonomi og status som kolonimagt. Derudover arbejdede han også for at adskille kirke og stat. Kritikere hævder dog, at mange af hans reformer som også indbefattede begrænsninger i den personlige frihed primært havde to formål: at styrke hans enevældige kontrol med landet og at øge hans personlige formue.


Ligesom resten af Portugal var Lissabon de efterfølgende århundreder præget af økonomisk og politisk kaos med krige, invasioner og borgerkrige. Mordet på kongen og kronprinsen i 1908 fandt sted i Lissabon, og Nellikerevolutionen i 1974 havde også sit centrum i byen. Alt sammen kan du læse mere om her

I dag er Lissabon en moderne og velbesøgt storby, som dog har beholdt sin charme med en blanding af store åbne pladser og brede boulevarder i den lavtliggende del af byen kombineret med små charmerende og kringlede gader i de højere liggende dele af byen. Det er også Portugals rigeste by med en gennemsnitsindkomst over EU’s middelniveau, og den markerer sig som vækstcentreret for hele Portugal. I øvrigt er der generelt stor forskel på indkomst og vækst i kystbyerne kontra den centrale del af Portugal. Lissabon består af forskellige bydele, herunder er de mest kendte: Baixa, Bairro Alto, Chiado, Alfama og forstaden Belèm.


Lissabon vinder European Green Capital Award 2020

Lissabon 4 years ago

Lissabon har vundet European Green Capital Award for 2020. Ud over titlen modtager Lissabon et økonomisk incitament på 350.000 euro fra EU-Kommissionen til at kickstarte året som grøn hovedstad.

Juryen mente, at Lissabon – der startede sin rejse mod bæredygtighed i en periode med økonomisk krise – kan være en inspiration og en rollemodel for mange byer i hele EU og vise, at bæredygtighed...

Læs mere...